Za sedam dana - tri kata

14. kolovoza 2019.

U Linzu u Austriji nalazi se višekatnica čiji se stambeni prostor udvostručio u samo tjedan dana prošlog listopada. Od prvobitno tri kata bilo je gotovo preko noći šest. To je bilo moguće samo zahvaljujući izvrsnoj suradnji s inženjerima iz Holzdesigna, stolarije Hartl iz Gornje Austrije, uporabi pokretne dizalice i naravno križno laminirane građe (BSP) ali i savjetodavne podrške iz JAF-a. 

Vrijeme gradnje - jedan tjedan umjesto dvanaest tjedana

Da je porast više stambene kuće trajao samo sedam dana, zaslužno je predanost rukovoditelja projekata. Od idejnog nacrte do izrade elemenata i optimizacije objekta, JAF je savjetovao i stolariju Hartl i projektni tim Holzdesigna kao savjetodavnu ulogu. Jer je u početku bila planirana konvencionalna gradnja masivnim drvom. Ovaj plan je promijenjen i odlučilo se za uštedu vremena pri gradnji. Eliminacijom vremena sušenja i male težine građevinskog materijala, je rezultiralo  puno kraćim vremenom gradnje. "Izvorno je ovaj projekt bio predviđen za dvanaest tjedana. Zahvaljujući BSP drvu, napravili smo ga u sedam dana", oduševljeno kaže Thomas Mair iz Holzdesigna.

Konstrukcija drvene građe - ekološka, ​​održiva, klimatski aktivna.

Osim vremenskog čimbenika, Thomas Mair opisuje ekološke prednosti križanog laminiranog drveta kao presudni kriterij za odluku: "Naravno, drvo ima mnogo bolju ekološku ravnotežu od fosilnih građevinskih materijala. Pored toga, izolacijska svojstva BSP-a su izvrsna. "Za fasadu stambene zgrade korištene su mekane drvene vlaknaste ploče koje nude presudne prednosti u odnosu na ostale izolacijske materijale poput EPS-a, mineralne ili kamene vune. Ploče su bolje kod zvučne i ljetne toplinske zaštite, a uz to su i ekološki prihvatljivije.

Budućnost pripada BSP-u

Popularnost križanog laminiranog drva nije slučajna: osim ekoloških prednosti i velikih ušteda vremena, mala je i  težina drvene konstrukcije - u usporedbi s čvrstom opekom odnosno klasičnom gradnjom – što je ključ za izvedbu projekata za renoviranje i novogradnje. "Statički je mala težina BSP-a za renoviranje starih kuća pravi potez, jer starije kuće imaju često slabiji temelj. Zahvaljujući BSP-u gradnja je uspješnija", kaže Mair.

  

Činjenice i brojke o projektu

 BSP površina: 1376 m²

Volumen BSP: 242 m³

Debljina zidova: 160mm, 120mm, 100mm

Debljina stropova: 220 mm, 150 mm