Što su točno šperploče?

6. ožujka 2019.

Što su točno šperploče?

Materijal koji za mnoge postaje neizostavan: Šperploče se koriste podjednako u gradnji konstrukcija kao i u proizvodnji vozila - od kamiona pa do aviona. Zbog različitih varijanti su šperploče i multipleks ploče i u dekorativnom području važan kreativni materijal za arhitekte, dizajnere i proizvođače: Kao idealni materijal za ambalažu, namještaj, obloge i tako dalje.

 

Šperploča je osnovni naziv za različite vrste ploča koje se sastoje od međusobno lijepljenih drvenih slojeva debljine 7 mm. Za sve višenamjenske vrste ploča tipična je simetrična struktura: pojedini slojevi pomaknuti su najčešće za 90 stupnjeva i zato „zatvaraju“. Najčešće imaju neparan sloj furnira.

Iznimka: kod četveroslojnih struktura dva su središnja sloja smještena paralelno.

Oplate

Ova ploča dovodi čak i beton u predviđeni oblik: posebno obložena šperploča pokazala se kao idealan materijal za tehniku gradnje betonskom oplatom i danas je nezamjenjiva u visoko i niskogradnji.

Za proizvode jakih partnera Frischeis je razvio niz vlastitih proizvoda koji su na tržištu postali poznati pod imenom „Europly“. Frischeis blisko surađuje s ponuđivačima oplatnih sustava kako bi naše proizvode mogli i dalje usavršavati.

Šperploča za automobilsku industriju

Već desetljećima se šperploče koriste u automobilskoj industriji. Šperploče s protukliznom  ili dekorativnom površinom, one koje apsorbiraju buku ili stabiliziraju središnje slojeve: proizvođači vozila u našem će asortimanu zajamčeno naći idealne šperploče – bilo da ih koriste za podove, bočne strane ili unutrašnjost automobila. Područja primjene gotovo su bez granica.