Raj na otvorenom s WPC-om

2. siječnja 2017.

Bilo da se radi o robusnoj obiteljskoj terasi, inovativnoj gradnji bazena s površinom za ležaljke ili za dizajniranje ugodnog „podnevnog loungea“ - vanjski prostor obitelji Zinsberger-Penner pokazuje kako su raznolike stvaralačke mogućnosti s WPC-podovima.

Kreativnim idejama i odličnim osjećajem za materijal i oblik obitelj Zinsberger-Penner iz Niederfellabrunna stvorila je vlastitu oazu za uživanje: Moderna obiteljska kuća je inkorporirana u harmonični eksterijer koji različitim terasama, ugodnom „sjenicom", elegantnim vanjskim bazenom, slikovitim ladanjskim vrtom, dječjim igralištem kao i prostorom za roštiljanje oduševljava svojom raznolikošću. „Glavnu ulogu“ kod površina terasa preuzimaju WPC podovi od UPM ProFi®, koji su korišteni na obje terase kao i za uokvirivanje vanjskog bazena i izgradnju bazena.

Inovativna ideja: izgradnja vanjskog bazena od WPC podova.

WPC: spreman za kreativne ideje

Vanjski bazen obložen WPC podovima istovremeno je praktičan i stilski u koji se s nekoliko pokreta rukom može ugurati nadstrešnica za vanjski bazen te koja istovremeno služi kao dodatna površina za ležanje. „Za implementaciju naše individualne ‚garaže bazena‘ istesana je drvna konstrukcija od lijepljenog lameliranog drva na koju su od ruba do ruba položeni WPC podovi koso rezanih profila na 45 stupnjeva“, priča domaćin Jürgen Penner. „Na taj način struktura uvijek izgleda jednako dobro - promatrana odozgo ili sa strane“, opisuje vizualnu prednost. Za stepenište je obitelj Zinsberger-Penner odabrala samonosive stepenice od ariša. Slatki detalj na rubu: I robot za košenje trave parkira se stilski u svojoj vlastitoj garaži od WPC podova. Osim toga, zbog šupljikave strukture WPC podova od UPM ProFi® mogu se nevidljivo položiti eventualni kablovi.

Otporan na habanje

Glavna terasa, koja tobože predstavlja „produljenje stambenog prostora prema van", položena je također s WPC podovima od UPM ProFi®. Razlog je, naravno, bio to da ukupni dojam bude skladan, ali je odlučujuće bilo svojstvo podova što su otporni na habanje te što se jednostavno održavaju - jer u konačnici bi obloga trebala biti pogodna za dječja stopala i njihove bicikle i igračke. Što o tome kaže Nicole Zinsberger: „Nedavno smo uspoređivali vanjsku terasu s ostacima dasaka spremljenih unutra - nakon gotovo godine dana nisu vidljive promjene boje niti znaci habanja.“

 

Glavna terasa je inače položena dijagonalno s naizmjence kratkim i dugim daskama - ovaj „precizni rad“ očevidno je nagrađen vrlo plemenitim izgledom. Još jedan savjet Jürgena Pennera: „Onaj tko položi daske jednu kraj druge u različitoj dužini, trebao bi uzeti u obzir postotno rastezanje po duljini uslijed insolacije - ona se kod daske duge 5 metara, naravno, drugačije iskazuje nego kod daske od primjerice 3 metra. Temelj je, kako je to preporučio UPM, izveden u okvirnoj konstrukciji - time se postiže posebna stabilnost.

Sjeverna terasa s patentiranim rubom za stepenice od UPM ProFi®.

 

Patentirani rub stepenice od UPM-a

Na sjevernoj terasi, koja se „u dosegu“ kuhinje nudi kao idealno mjesto za ručak u sjeni, korišten je patentirani rub stepenice od UPM-a. Kao i kod ostalih WPC površina i ovdje su daske položene nevidljivo s fugom od oko 6 mm. „Nakon nekoliko položenih dasaka brzo se ovlada tehnikom polaganja“, kaže Jürgen Penner. „Važno je da se prethodno obavi precizni posao. Obratili smo pažnju na to da potkonstrukcija bude točno prilagođena betonskoj podlozi s kosinom. Naravno da se također čisto mora položiti rubni kamen. Uz dobru ‚pripremu‘ jednostavno je položiti podove.“

Harmonični dizajn eksterijera

Vrtni raj obitelji Zinsberger-Penner pokazuje da elegancija i ugodni ambijent nisu proturječni. „Koristili smo samo mali broj materijala koje smo ciljano međusobno kombinirali“, kaže Nicole Zinsberger, koja je kao diplomirana krajobrazna arhitektica bila odgovorna za skladni dizajn eksterijera. Tako je od ukupno 300 m² granita i 220 m² WPC-a zajedno s betonom stvoren harmonični ambijent s odgovarajućom kombinacijom boja. „Za našu konačnu odluku glede obloge za terasu dosta su nam pomogle izložbene površine tvrtke J. u. A. Frischeis. Zbilja postoji razlika kad se može hodati po različitim materijalima i opipati ih kako bi se dobio osjećaj", zaključuje Nicole Zinsberger.

Ostali materijali koji su nabavljeni preko JAF-a:

  • Drvo ariša za konstruiranje ograde ladanjskog vrta
  • Lijepljeno lamelirano drvo za krovnu konstrukciju vrtne garaže
  • Lijepljeno lamelirano drvo za potkonstrukciju garaže bazena
  • Kunex vrata za interijer