Jela: stablo magičnosti i lijek

12. svibnja 2020.

U magičnu moć jele vjerovali su mnogi narodi zbog čega su palili njene iglice kod rođenja djeteta kako bi donijeli blagoslov i zaštitu. Zbog svoje ljepote i mirisa izabrana je za tradicionalno božično drvce. 

Rasprostranjena je na velikim područjima sjeverne polutke, doseže visinu do 90 metara i može živjeti do 800 godina. Još u 19. stoljeću se počela upotrebljavati kao božično drvce, ali je dugo bila poznata i kao ljekovita biljka.
 

Korisna kod prehlade

Jelka na odgovarajući način nudi pomoć: njeni svježi pupoljci jačaju dišne ​​putove kao čaj i u borbi protiv prehlade. Ako se u u prostoriju u kojoj boravite stave 3-4 svježih grana, eterična ulja čiste zrak od bakterija i istovremeno štite dišne ​​puteve. 
Voda za ispiranje usne šupljine pomaže i kod plućnih tegoba: u 1 litri vode skuhajte četiri male borove šišarke.

Čudotvorni lijek

Učinak ulja borovih iglica osobito je raznolik: dvije kapi njega u posudi s vrućom vodom pogodne su za inhalaciju protiv kašlja, problema sa sinusima i bronhitisa.
 Osim toga, ulje je antiseptičko, ima opuštajući učinak i otpušta dišne ​​putove. Pomiješana s kokosovim uljem stvara efikasnu esenciju za trljanje vrata, prsa i leđa. 
Protuupalno, ublažavajuće i diuretičko djelovanje ulja borovih iglica pomaže i kod artritisa, reume i opušta napetost mišića. Zahvaćeno područje trlja se izravno mješavinom od 3 kapi ulja i 2 žlice sezamovog ulja. 
Kao što jelka nikada ne izgubi svježu zelenu boju, tako može sačuvati mladolik izgled naše kože: njeno ulje štiti od preranog starenja kože i pruža prirodan sjaj. 
Usput, borove iglice idealno bi trebale biti sakupljene u proljeće. Tada sadrže posebno veliki broj aktivnih sastojaka. A ako niste baš sigurni u prepoznavanje pravog stabla, izreka pomaže: smreka ubada, jelka ne.


Sirup protiv kašlja

Naizmjenično sloj od 300 g vrhova jele i 600 g šećera od trske (zadnji sloj: šećer). Zatvorenu staklenku ostavite na suncu 2 tjedna dok se sirup napravi. Procijedite sirup kroz krpu ili sito i napunite staklenu bocu. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

 
Napomena: Sav sadržaj ovog članka savjesno je istražen - ali moguće se posljedice ne mogu pretpostaviti, niti mogu posjet  liječniku zamijeniti.