70 godina JAF-a

8. studenoga 2018.

 

 

Tvrtka J.u.A.Frischeis se 26.srpnja 1948. po prvi put službeno spominje. Tog dana je izdana dozvola za obavljenje poslova trgovanja drvom i drvnim proizvodima. 
Poslovanje je započelo u zgradama nekadašnje štavionice - otuda potjče i do danas je zadržan naziv ulice "Gerbergasse" (ulica štavionica). Među prvim proizvodima kojima se trgovalo bile su daske, ugljen i drvo za ogrjev. Sredinom 50-tih godina poduzeće je imalo 10 zaposlenih. 

 

POČETAK ŠIRENJA

Prve poslovnice u austrijskim pokrajinama su otvarane su 1959. godine: Moglo bi se reći, dok se Josef Frischeis odmarao u toplicama u Bad Hofgasteinu došao je na ideju da  osnuje poslovnicu: U godinama razvoja već je na samom početku jedno bilo jasno definirano: 
Podijela posla između supružnika koji su tijekom trideset godina zajedničkog upravljanja poduzećem ostala ista - Josef Frischeis je odgovoran za nabavu i prodaju, dok finacije perpušta svojoj supruzi Antoniji.
Kad je Josef Frischeis 1978. prerano preminuo, njegov sin Johann preuzeo je posao i vodio ga zajedno sa svojom majkom Antonijom, koja je do svoje mirovine ostala povezana sa poduzećem.

 

Do kasnih 90-tih godina širenje poslovanja  u Austriji je bilo u prvom planu. U gotovo svakoj austrijskoj pokrajini otvorena je najmanje jedna poslovnica. Početkom  90-tih godina se paralelno uz to naglasak stavljao na međunarodni rast: 
Početak je bio u Češkoj, a u narednim godinama se ekspandiralo u Njemačkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatsoj i Rumunjskoj. Od 2005. godine krenula su  "mlada tržišta" sa Bugarskom, Poljskom, Bosnom i Hercegovinom, Rusijom i Srbijom.
Preuzimanjem  DLH Azija i Afrika Grupa JAF je 2014.  ušla u izravnu distribuciju robe.

 

70 GODINA ODGOVORNOSTI
Danas Grupa JAF spada u vodeće ponuđače drva i drvnih sirovina. 57 poslovnica, 17 zemalja, 3 kontinenta: JAF je na međunarodnom tržištu postao snažan partner za drvo prerađivačku i  građevinsku industriiju i distribuciju, a u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj je već
vodeći tržišni lider.

J.u.A. Frischeis je od osnutka do danas poduzeće kojim upravljaju vlasnici. Iza našeg tradicionalno vođenog poduzeća je 70 godina stabilnih vrijednosti i znanja.