Postavljanje podnica za terase

Savjeti za postavljanje podnica za terase

Temelj

Prilikom izgradnje temelja (betonska ploča, temelji u određenim točkama itd.) mora se zajamčiti da se vlaga na terasi i ispod terase i potkonstrukcije brzo odvodi. To se može nivelirati i osigurati uz nagib temelja od 2 do 5 posto odnosno pomoću podložnih nogica ili podložnih jastučića. Same podnice uz pravilnu konstrukciju ne smiju imati nagib.

Podloga

Drenirajuća sintetička tkanina primjerena je za konstruktivnu zaštitu drva između podloge i drvne potkonstrukcije, budući da odvode zaostalu vlagu te potkonstrukcija ne leži direktno na temelju. Također  sprečava rast korova ispod terase.

Podložne nogice

Kod visokih konstrukcijskih sustava ili jako neravnog temelja terasa se može uz pomoć podložnih nogica brzo nivelirati i odrediti točna visina. Dodatno služe kao konstruktivna zaštita za drvo između temelja i potkonstrukcije.

Potkonstrukcija

Potkonstrukcija je svakako preporučljiva kod izgradnje drvene terase, budući da drvo ne treba imati direktni kontakt s vlažnom zemljanom podlogom. Kad postoji razmak od zemlje, terasa se bolje provjetrava. Bilo da je riječ o europskoj vrsti drva, egzotičnom ili termo drvu - za svako drvo za terase postoji odgovarajuća potkonstrukcija. Osim toga, za izgradnju su primjerne aluminijske vodilice. One su vrlo trajno rješenje s kojim se mogu realizirati i male visine terase, npr. kod obnove balkona.

Prilikom polaganja potkonstrukcije potrebno je obratiti pozornost na najmanju visinu od 70 mm kako bi se omogućilo potrebno provjetravanje terase. Osim toga, dimenzija potkonstrukcije mora biti dovoljno čvrsta kako bi spriječila bubrenje i utezanje podnica tijekom godina. Razmaci potkonstrukcije trebali bi biti najviše 20 puta veći od debljine podnice, a prilikom sudaranja podnica trebali bi biti dvostruko veći.

Nadalje, preporučuje se da ležište između podnica i potkonstrukcije bude malo kako bi se olakšalo sušenje kontaktne površine. Kod ležišta većih od 50 mm preporučujemo konstruktivne mjere, kao npr. razmaknu letvicu - distancer, razmaknu spojnicu itd.

Pričvršćivanje

 

Podnice za terase mogu se pričvrstiti tako da vijci budu vidljivi ili nevidljivi. Ako se podnice za terase pričvrste tako da vijci budu vidljivi, moraju se za svako drvo potkonstrukcije koristiti najmanje 2 vijka. Dužina vijaka trebala bi biti najmanje 2,5 puta veća od debljine podnice i od nehrđajućeg čelika ili istovrsnog materijala, ali ne od hrđajućeg čelika. Kako bi se izbjeglo stvaranje pukotina, podovi se trebaju provrtiti bušilicom s upuštenom glavom, kako bi vijak bio ravan s površinom obloge. Pritom je potrebno ostaviti dovoljan razmak od ruba podnice.

Držač razmaka                                                                                                               Kako podnica za terasu ne bi ležala direktno na potkonstrukciji za dovoljan razmak zadužene su razmakna spojnica i razmakna letvica - distancer. Osim toga, sustavi sprečavaju otkidanje vijaka.

Predbušenje Kod drva velike gustoće predbušenje je neophodno. U načelu preporučujemo za sve podnice za terase predbušenje kako bi se spriječilo stvaranje pukotina.

NAPOMENA:

Drvo je prirodna sirovina sa svojim karakteristikama što znači da pojave niže navedene nisu pogreške:  

  • stvaranje patine na površini bez površinske obrade
  • razlike u boji
  • stvaranje pukotina i iverja na površini uslijed rada drva
  • izvijanje ili izvrtanje uslijed uvrnutog rasta
  • smolne vrećice ili smolni iscjedci kod nekog četinjača, kao npr. bora i ariša
  • hrapava mjesta uzrokovana anomalijama u rastu
  • sitne rupice kod tvrdog drva, kao npr. kod bangkiraija i massarandube, koje su načinili insekti u svježem drvu
  • ovisno o sastojcima - kao što su, primjerice, trijeslovina - kod pojedinih vrsti drveća (bangkirai, ariš, hrast, akacija) može uslijed onečišćenja sa supstancama koje sadrže željezo (cementna prašina, gnojiva, iverje u radu s metalom) doći do reakcijskog obojenja površine


 

Načini polaganja

U Frischeisovom asortimanu pronaći ćete različite sustave za nevidljivo polaganje svoje  terase  što znači da, glave vijaka nisu vidljive na površini pojedine podnice. Za  sustave postoje početni i završni komadi koji nevidljivo pričvršćenje dovode do savršenstva.

U nastavku smo rezimirali nekoliko pokaznih primjera za polaganje.

 

Drvo – drvo

Vidljivi vijčani spoj (razmakna traka)

Opis montaže
Ova montaža predstavlja čvrstu montažu terase. PVC razmakna traka i umetak podloge stvaraju konstruktivnu drvnu zaštitu terase. PVC razmakna traka garantuje kružno provjetravanje poda i potkonstrukcije - na taj način drvo ne može nabubriti. Umetci podloge sprečavaju direktni kontakt s podlogom i osim toga stvaraju izolaciju od buke koraka.

Pričvršćivanje
Kao smjernica za utvrđivanje duljine vijka obračunava se debljina podnice uvećana za 2,5 puta pri čemu se mora uzeti u obzir visina razmaknice (2,5 x debljina podnice + visina PVC razmakne trake). Svakako se preporučuje prethodno izbušiti podnice.

Utošak materijala
Osnovica za ove obračune je pod širine 120 mm. Navedene količine vrijede stoga kao gruba smjernica, budući da su stvarne vrijednosti za Vašu terasu ovisne o širini i obliku terase.

Popis materijala (po m2)
1
Podnica 8 m' [1]
2
Hapatec vijak  [4] 40 kom [1] [2]
3
Razmakna traka 3,5 kom [2]
4
Vijak s cilindričnom glavom ZK (4 x 38 mm) 40 kom [2]
5
PK (= potkonstrukcija) drvo 2,5 m' [2]
6
Umetak podloge 6 kom [2] [3]
1 pri širini podnice od 120 mm
2 pri razmaku PK za cca. 400 mm; (PK-razmak = 20 x debljina podnice)
3 kod točke razmaka cca. 500 mm (preporuka za drvo - potonstrukcija)
4vijak ovisi od vrste drva. Molimo Vas da se obratite našem stručnjaku za podnice.
 

Drvo – Drvo

Vidljivi vijčani spoj (graničnik razmaka)

Opis montaže
Ova montaža predstavlja čvrstu montažu terase. Graničnik razmaka i umetak podloge stvaraju konstruktivnu drvnu zaštitu terase. Graničnik razmaka jamči kružno provjetravanje poda i potkonstrukcije - na taj način drvo ne može nabubriti. Umetci podloge sprečavaju direktni kontakt s podlogom te osim toga stvaraju izolaciju od buke koraka.

Pričvršćivanje
Kao smjernica za utvrđivanje duljine vijka obračunava se debljina podnice uvećana za 2,5 puta. Svakako se preporučuje prethodno izbušiti podnice.

Utošak materijala
Osnovica za ove obračune je pod širine 120 mm. Navedene količine vrijede stoga kao gruba smjernica, budući da su stvarne vrijednosti za Vašu terasu ovisne o širini i obliku terase.

Popis materijala (po m2)
1
Podnica 8 m'  [1]
2
Hapatec/Terrasotec vijak  [4] [4] 40 kom [1] [2]
3
Graničnik razmaka 20 kom[2]
4
PK (=potkonstrukcija) drvo 2,5 m'  [2]
5
Umetak podloge 6 kom [2] [3]
1 pri širini podnice od 120 mm
2  pri razmaku PK za cca. 400 mm; (PK-razmak = 20 x debljina podnice)
3 kod točke razmaka cca. 500 mm (preporuka za drvo - potonstrukcija)
4 vijak ovisi od vrste drva. Molimo Vas da se obratite našem stručnjaku za podnice.
 

Drvo - drvo

Nevidljiv vijčani spoj (PROFIX 2)

Opis montaže

Pomoću sustava Profix 2 podovi od termo drva (bor, jasen) se mogu pričvrstiti tako da nisu vidljivi. Graničnik Profix 2 se pod cca. 45 stupnjeva spaja s potkonstrukcijom. Stoga je pogodan ovaj sustav pričvršćivanja samo u spoju s drvenom podkonstrukcijom (NE MOŽE se koristiti s aluminijskom potkonstrukcijom).

Pomoću podesive nožice mogu se realizirati povišene montaže terasa što dovodi do željenog dobrog provjetravanja terase što terasu čini dugovječnijom. Osim toga se pomoću podesivih nožica terasa može brzo i jednostavno iznivelirati uz optimalni nagib.

Utošak materijala

Osnovica za ove obračune je pod širine 120 mm. Navedene količine vrijede stoga kao gruba smjernica, budući da su stvarne vrijednosti za Vašu terasu ovisne o širini i obliku terase.

Popis materijala (po m2)
1
Podnica termo drva 8 m' [1]
2
Profix 2 20 kom [1] [2]
3
Vijak s cilindričnom glavom ZK (4 x 38 mm) 20 kom [2]
4
PK (=potkonstrukcija) drvo 2,5 m' [2]
5
Regulirajuća nogica 6 kom [2] [3]
1 pri širini podnice od 120 mm
2 pri razmaku PK-razmaku od cca. 400 mm; (PK-razmak = 20 x debljina podnice)
3  kod točke razmaka cca. 500 mm (preporuka za drvo - potkonstrukcija) 
 

WPC TimberTech - drvo

Pričvršćivanje  CONCEALoc-om

Opis montaže 

OPIS MONTAŽE Pomoću spojnica CONCEAL podovi TimberTech se nevidljivo mogu montirati na drvene potkonstrukcije. Spojnica se pod 45 stupnjeva spaja na potkonstrukciju. Na taj način ovaj sustav funkcionira samo na drvenoj potkonstrukciji (NE MOŽE SE koristiti na aluminijskim konstrukcijama).

Ovisno o količinama pakiranja (pojedinačni vijci 175 komada, vijci u u redeniku 900 komada) vijci se za pričvršćenje spojnica CONCEALoc mogu spojiti (vijci) ili se mogu ispucati pištoljem za polaganje (vijci u u redeniku). Podloga stvara izolaciju od buke koraka. Asortiman TimberTech svojim bočnim zaslonim (blendama) a nudi savršeno rješenje za bočne završetke terase.

Utošak materijala

Navedene količine vrijede kao gruba smjernica, budući da su stvarne vrijednosti za Vašu terasu ovisne o širini i obliku terase.

Popis materijala (po m2)

1
WPC TimberTech podnica  7 m' 
2
CONCEALoc sa vijkom  18 kom[1]
3
PK (=potkonstrukcija) drvo 2,5 m' [1]
4
Umetak podloge 4 kom [2]
1  pri razmaku potkonstrukcije cca. 400 mm – prema preporuci prizvođača 
2  kod točke razmaka cca. 500 mm (preporuka za drvo - potkonstrukcija) 
 

WPC UPM - WPC

Aluminijska letvica 

Opis montaže 

Montaža sutava ProFi Deck UPM-a nudi rješenja savršena do detalja. Uz pomoć pričvršćenja pomoću aluminijske letvice mogu se generirati zatvorene površine. Aluminijska letvica se pričvršćuje s vijkom za terase ZK s vretenom u potkonstrukciju.

Patentirani rub stepenica nudi optimalni završetak terase uzduž i poprijeko. Time se može izgraditi i više stepenica ugodn optike. Kao alternative rubu stepenica terasa se može završiti i uz pomoć bočnog zaslona. WPC potkonstrukcija nalazi se u prodaji u bojama dotičnih ProFi podova za terase i nudi dobro, trajno rješenje za temelj.

Utošak materijala

Navedene količine vrijede stoga kao gruba smjernica, budući da su stvarne vrijednosti za Vašu terasu ovisne o širini i obliku terase.

Popis materijala (po m2)

1
WPC UPM ProFi Deck podnica 6,5 m'
2
Aluminijska letvica 6,5 m' [1]
3
Vijak s cilindričnom glavom ZK (4 x 38 mm) 17 kom [1]
4
WPC potkonstrukcija 2,5 m' [1]
5
Umetak podloge 13 kom [2]
6
WPC rub stepenice prema potrebi
7
WPC bočna blenda prema potrebi
1 pri razmaku potkonstrukcije cca. 400 mm – prema preporuci proizvođača
2  kod točke razmaka cca. 200 mm – prema preporuci proizvođača
 

WPC UPM - WPC

Graničnik

Opis montaže

 Pomoću UPM-ovog sustava ProFi mogu se montirati rubovi stepenica i poprečno uz smjer postavljenog poda. Pričvršćivanje ove varijante zahtijeva primjenu Profi-graničnika koji je dostupan u određenim bojama. Dodatno se na rubnim mjestima mora položiti druga potkonstrukcija kako bi rub stepenica mogao biti stabilan i kako bi se mogao učvrstiti.

Utošak materijala

Navedene količine vrijede stoga kao gruba smjernica, budući da su stvarne vrijednosti za Vašu terasu ovisne o širini i obliku terase.

Popis materijala (po m2)

1
WPC UPM ProFi Deck podnica 6,5 m'
2
Profi graničnik 17 kom [1]
3
WPC potkonstrukcija 2,5 m' [1]
4
Umetak podloge 13 kom [2]
5
WPC rub stepenice prema potrebi
6
WPC bočna blenda prema potrebi
1 pri razmaku potkonstrukcije cca. 400 mm – prema preporuci proizvođača
2 kod točke razmaka cca. 200 mm – prema preporuci proizvođača
 

Možda bi Vas moglo zanimati:

PRETRAŽIVAČ PODNICA
Ne samo tražiti, nego pronaći odgovarajuću podnicu!