Održavanje podnica

Savjeti za održavanje površine drvenih terasa

Na početku nove sezone boravka na otvorenom Vaša se terasa veseli malom proljetnom čišćenju: Bilo da svoje podnice želite osloboditi starih lazura i boja ili želite da patinaste drvene površine ponovno briljiraju svojim raskošnim, smeđim tonovima boja: U svakom od ta dva slučaja koristite sredstvo za održavanje koje najbolje odgovara Vašoj terasi.

Održavanje površine

Ako je drvo bez površinske zaštite izloženo vremenskim utjecajima, dolazi do promjene njegove boje i strukture površine. Nakon nekoliko mjeseci kod neobrađenog drva nijansa boje postaje siva, a na osnovi promjena u vlažnosti dolazi do stvaranja pukotina na površini. Korištenje ulja za terase omogućuje individualno stvaranje boja podnica, čime se sprečava odnosno odgađa stvaranje patine na drvu. Omogućuje zaštitu od UV zraka i smanjuje upijanje vlage tako da se smanjuje stvaranje pukotina u drvu.

Pregledavanje

Kad je riječ o održavanju, terasa se ovisno o utjecajima iz okoline mora pregledati zbog promjena i eventualno nastalih šteta.

Čišćenje
Čišćenje terase je izuzetno važno i neizbježno, ako želimo postići dugi vijek njezinog trajanja. U većini slučajeva za to su dovoljni crijevo s vodom i metla. Time se već može oprati najveći dio prljavštine s terase. Potrebno je obratiti pažnju prilikom čišćenja s visokotlačnim aparatom za čišćenje. Jakim vodenim mlazom površina može postati grublja - i to uzrokuje neželjeno stvaranje iverja na terasi.

Ako se radi o težim onečišćenjima podova, preporučujemo - ovisno o stupnju onečišćenja - proizvode iz našeg asortimana.

Premazivanje uljem                                                                                                  

Nakon profesionalnog čišćenja na red dolazi premazivanje uljem: Ulja, koja su specijalno razvijena za drvene terase, odlikuju se svojom posebnom „karakteristikom puzanja". Ulje ne ostaje na površini, već se duboko upija u drvo. To sprečava otpadanje boje kao i ružne tragove hodanja.

Usporedba nauljene i prirodno/ne uljene površine


Teak

Sapelli

Termo jasen

Na gornjim slikama vidljiva je usporedba između nauljenih (lijevo) i  ne nauljenih podnica za terase (desno). Premazivanje podnica za terase uljem služi više u optičke svrhe, a manje u svrhu zaštite drva.

Želite znati kako izgleda nenauljeno ili ne nauljenenog drvo nakon što je nekoliko godina bilo izloženo UV zračenju i vremenskim utjecajima. U tom slučaju posjetite jednu od naših izložbenih površina s terasama. U Frischeisu se za svako drvo za terasu mogu pogledati tri stadija: novo postavljena terasa, površina s premazom sa patinom.

Osim toga, naši stručnjaci za drvo za terase mogu Vas savjetovati i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Predstavljamo Vam najčešće slučajeve primjene i sastavili smo pregled kako ćete riješiti problem:

Owatrol pregled primjene