Konstruktivni elementi

Dopustite mi da se predstavim:
Uslojeno cjelovito drvo.

Što je zapravo uslojeno cjelovito drvo? Ukratko: ravan, masivan proizvod od drva za nosive konstrukcije. Proizvodi se u vrlo velikim dimenzijama – i zato se može koristiti i za građevinske elemente prostora kao što su zid, krov, strop.
 
I ovako se proizvodi…
Počevši od rezane građe konstruira se višeslojna ploča od uslojenog cjelovitog drva: Sastoji se od najmanje tri poprečno postavljenih, ravno međusobno slijepljenih slojeva ploča četinjača.
 
Zbog tog posebnog načina lijepljenja uvelike se smanjuje bubrenje i stezanje. Poprečna struktura jamči da su elementi uslojenog cjelovitog drva s jedne strane vrlo stabilnog oblika, a s druge strane da terete mogu prenositi uzdužno i poprečno u glavni smjer nosivosti.
 
Pravo drvo za svaku energiju
Uz pomoć elemenata uslojenog cjelovitog drva mogu se izgraditi niskoenergetske zgrade, pasivne zgrade i plus-energetski objekti. Idealni su za primjenu u višekatnim zgradama, u komunalnoj gradnji, za saniranja ili dogradnje katova kao i, naravno, u obiteljskim kućama.

Jednostavna primjena.
Masivne prednosti.

Onaj tko gradi s uslojenim cjelovitim drvom, taj ujedinjuje pozitivna obilježja masivne gradnje i prednosti drva. Stoga ne čudi da je potražnja za masivnim drvom znatno porasla – i to ne samo u stambenom prostoru.

Nosiva lakoća
U odnosu na svoju težinu ploča od uslojenog cjelovitog drva je jedna od najučinkovitijih konstrukcijskih materijala. Mala težina olakšava transport i rukovanje – i tako štedi energiju i smanjuje troškove. Jednostavnim standardnim alatima i bez velikih uređaja elementi se međusobno spajaju poput lego kocaka.

Dobra priprema je pola posla
U proizvodnji montažnih dijelova se na gradilište isporučuju gotovi elementi krojeni prema zahtjevima kupaca. U tvornici se mogu proizvesti  zidni i stropni građevinski elementi velikih površina, koji su već učvršćeni neovisno o vremenskim uvjetima. To omogućuje visok stupanj proizvodnje montažnih dijelova. Tako se u najkraćem mogućem roku može dovršiti gruba gradnja.

Konkretan primjer: U pokaznom projektu u talijanskoj regiji s učestalim potresima L'Aquile dovršene su po sistemu ključ u ruke ukupno 373 stambene jedinice. Kratko vrijeme gradnje trokatnog objekta od samo 55 dana premašilo je sva očekivanja.

Prednosti

 • Masivna konstrukcija: dobra zvučna izolacija, vatrootporna, opteretiva, memorijska masa, stabilne vrijednosti.
   
 • Stabilnost oblika: višeslojno poprečno zalijepljeno, pločasto djelovanje, skupljanje i bubrenje je zanemarivo.
   
 • Udobnost stanovanja: temperatura površina je gotovo jednaka sobnoj temperaturi, regulira se vlažnost prostorije.
   
 • Kratko vrijeme gradnje: može se ugraditi brzo i suho, odmah opteretivo.
   
 • Vizualna kvaliteta: smreka, ariš, bijela jela, pinija i duglazija  u ponudi su blanjana, brušena i četkana.
   
 • Više prostora: konstrukcija zauzima malo prostora i tako dobivamo veći volumen prostora.
   
 • Proizvodnja montažnih dijelova: jeftin način gradnje zahvaljujući visokom stupnju proizvodnje montažnih dijelova – kao npr. krojenih elemenata s otvorima za vrata i prozore.
   
 • Zaštita od topline: Izvrsne sposobnosti akumuliranja topline i izolacije štite prostorije od velikih ljetnih vrućina i zimi od velikog gubitka topline – nizak protok temperature.
   
 • Protupotresnost: Ako se zgrada gradi u području koje je često pogođeno potresima, pojedini zidni elementi spajaju se vijcima ili čavlima – oni u slučaju potresa djeluju kao amortizeri i znatno smanjuju seizmičku snagu.

Upit konstruktivni elementi

Koji proizvodi Vas zanimaju?
Vaši kontaktni podaci:
Molimo potvrdite da niste robot.